Kleine geluksmomenten…

Kleine geluksmomenten…

 
Kerst 2020 is anders dan andere kerstvieringen. Vanaf maart dit jaar stond ons leven op de kop. Het corona-virus zorgde voor vele veranderingen in ons dagelijks leven en iedereen vroeg zich af: hoe gaat het verder? Wordt alles weer als vanouds?

Afgelopen augustus bracht Emeli Sandé haar nieuwe nummer Ï’ll Get There” (The Other Side) uit. Het is de soundtrack van de nieuwe film “Emperor”, over een slaaf die weet te ontsnappen uit de slavernij. Ik vind het een prachtig nummer dat hoop, troost en kracht geeft. Het brengt voor mij het Kerstverhaal dichterbij. Nog steeds leven er mensen in vergelijkbare barre omstandigheden. Mensen die alle sterren weggevaagd weten door onbegrijpelijke omstandigheden. En toch…
Juist in een ongrijpbare situatie kan het helpen je te focussen op de kleine dingen. Geluksmomenten hoeven niet altijd te bestaan uit grootse ervaringen. Geluk is wanneer je weet dat anderen aan je denken bij tegenwind. Een glimlach van een voorbijganger op straat. Iemand verrassen met een kaartje. Een knipoog. Elke dag is een nieuwe start. Een fris begin.
                           “We hebben de keuze onszelf gelukkig of ongelukkig te maken.                                                                               In beide gevallen moeten we er evenveel werk voor doen.” Carlos Casteneda

Je kunt geluk niet vastpakken, maar je kunt het wel leren sturen. Want geluk komt voort uit een tevredenheid met je eigen situatie, prestaties of omstandigheden. Met de huidige stand van de wetenschap als ruggensteun heeft Rick Hanson ons met zijn boek ‘geheugen voor geluk’, iets ongelofelijkst geschonken. Hij laat zien dat, als we enig begrip krijgen van onze hersenen, we ons leven, met name ons welzijn, aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Het ontwikkelen van een geluksgevoel is één van de belangrijkste vaardigheden die een mens ooit kan leren. Het leert ons, om onze evolutionaire neiging het negatieve vast te houden om te zetten in het openen en genieten van het positieve. Welk geschenk kunnen we onszelf en degene die wij liefhebben beter geven dan een effectieve methode om vreugde te verhogen door hersen gerelateerde stappen te nemen die zowel begrijpelijk als plezierig zijn? Zoals  bijvoorbeeld het voorstel om elke dag even na te denken waar je je goed bij voelt, dat in je op te nemen en dat goede gevoel je richting laten bepalen. Eenvoudig toch?
Gelukkig blijven we kerst vieren en hopelijk brengt deze tekst je in de goede stemming. Want met Kerstmis vieren we het wonder van de geboorte van het besef dat het licht, (positieve) altijd sterker is dan de duisternis (negatieve). Hoe de kerstdagen er dit jaar ook uit mogen zien, geniet van de kleine, bijzondere momenten.

Fijne kerstdagen en een gelukkig Nieuw jaar…

Harte groet,
Nicoline