Als er niemand is…

Als er niemand is…

U kunt het u bijna niet voorstellen, maar er zijn vaker dan u misschien wel denkt mensen waarbij niemand komt wanneer ze overlijden. Geen familie of vrienden. Niemand die naar de overledene omkijkt of er voor zorgt. Gelukkig is in de wet geregeld dat de gemeente waarin iemand overlijdt verplicht is om de begrafenis of crematie te verzorgen. Dat moet de gemeente ook doen, als iemand geen geld nalaat of de familie het, na controle, niet kan betalen. Als dat in Den Helder of Julianadorp gebeurt, dan wordt de Vlindertuin gebeld om de uitvaart te verzorgen. Men noemt het ook wel een armenuitvaart. Een hele sobere crematie of begrafenis zonder aanwezigen. De overledene wordt verzorgd, gekleed, gekist en in de koelcel gelegd. Drie dagen later naar een begraafplaats of het crematorium gebracht.

Laatst verzorgde we een uitvaart van iemand die geen familie had en ook geen vrienden. Het was een man. Hij heette Tom. Tom was 43 jaar geworden. Als sociale uitvaartondernemer hebben we een bloemetje op zijn kist gelegd en hem met vier medewerkers naar de begraafplaats gebracht. Omdat er niemand aanwezig is die dan iets zegt, dan doen wij dat. Hoewel wij Tom helemaal niet gekend hebben. Maar we willen het dan ook goed doen. Want wij geloven dat ieder mens iets achterlaat. Ook als je heel eenzaam bent geweest. Meestal lezen we dan een tekst die daarover gaat. Dat hebben wij ook bij de begrafenis van Tom gedaan. ‘Als er niemand is’, heet die tekst.
Graag willen wij een aangepast stukje tekst met u delen:  Als er niemand is, die jou leven heeft gedeeld, jou hart heeft horen kloppen. Weet dan, lieve Tom, dat de zon jou heeft verwarmd en jou in zijn licht liet leven. Als er niemand is die over jou kan praten; bij jou allerlaatste afscheid een nieuw leven op jou wacht, weet dan, lieve, lieve Tom wij zijn bij je, rust maar zacht. Diep getroffen door jouw mens-zijn, door jouw onbekende wegen moederziel alleen gegaan, lopen wij terug, verstild en dankbaar, want jou afscheid fluistert in dat geen mens kan zonder liefde; vriendschap geeft het leven zin.

Moge deze Kerstdagen gevuld zijn met warme vriendschap in een sfeer van hoop, begrip, steun en vertrouwen om met elkaar het nieuwe jaar mee op te bouwen…

Harte groet, Nicoline