Dat doe je toch gewoon…

“Dat doe je toch gewoon…’

Een tijdje geleden zaten mijn collega’s van de Vlindertuin en ik gezellig bij elkaar met een bakkie koffie en uit het niets kwam het gesprek op orgaandonatie. Tijdens dit gesprek hoorde ik mij zelf zeggen: “Ik wil mijn leven goed leven en als het zover is, dan wil ik goed en waardig sterven’. Eigenlijk had ik mij tot die tijd niet echt met orgaandonatie bezig gehouden, terwijl ik mij er wel bewust van ben, dat door de overheidscampagnes ‘voor werving van donoren’  dit steeds meer ter sprake komt. Want er komt een nieuwe donorwet en wat betekent dit?                               
Deze donorwet die in de zomer van 2020 wordt ingevoerd, regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister. Dit betekent dat u nu nog een keuze hebt om u te laten registreren als orgaan- en weefseldonor en wanneer de donorwet wordt ingevoerd, dat u automatisch donor bent.

Maar past orgaandonatie wel bij u?
Zoals ik al schreef, ik hecht dus aan goed sterven. Maar wat is dat? En waarom zou ik het leven willen leven totdat het klaar is? En wanneer is dat?
Bij de werving van orgaandonoren gaat veel aandacht uit naar de medisch-technische mogelijkheden en de emotionele behoeften van potentiële ontvangers. We horen weinig over de immateriële kant. Welke immateriële consequenties heeft orgaandonatie? En wat weten we over het stervensproces?

Om uw eigen keuze te maken, is het belangrijk dat u hierover nadenkt en de argumenten voor en tegen orgaandonatie af te wegen. Dan uw keuze vast te leggen, ook als u geen donor wilt worden. Zo hoeft uw familie op een emotioneel moment hierover geen besluit te nemen.

Mocht u meer informatie willen, neem contact op met Afscheidshuis de Vlindertuin. Ze organiseert regelmatig praktische lezingen “orgaan- en weefseldonor van alle kanten belicht’. Deze avonden wordt verzorgd door ds. drs. Nicoline Letteboer zowel in Den Helder als Julianadorp.