Dat doe je toch gewoon…

Het is bijna zover! De donorwet wordt per 1 juli 2020 in werking gesteld.
Daarbij is er een belangrijk verschil tussen weefseldonatie en orgaandonatie.
Bij weefseldonatie worden pas na het overlijden weefsels zoals huid, hoornvliezen, botweefsel en hartkleppen weggenomen en bij orgaandonatie moeten de organen levend zijn om getransplanteerd te kunnen worden. Het geschenk van (onder meer) een nieuw hart, een nieuwe lever, een nieuwe nier en nieuwe longen, kunnen op drie manieren worden gedoneerd: tijdens het leven, wanneer het hart niet meer klopt en bij hersendood. Het viel mij op dat bij de werving veel aandacht uit gaat naar de medisch-technische mogelijkheden en de emotionele behoeften van potentiële ontvangers. Maar nadenkend over hersendood wilde ik toch graag meer weten over de immateriële kant. Want als we kijken naar het begrip hersendood dan betekent dit de afwezigheid van bewustzijn en pijnprikkels, van spontane ademhaling en elektrische hersenactiviteit (EEG). De hersendode wordt beademd, het hart pompt en het bloed stroomt. De hersendode wordt medisch dood verklaard, maar overlijdt in feite op de operatietafel aan het uitnemen van zijn of haar organen en wordt dood aan de familie teruggegeven. Feitelijk heeft een hersendode geen bewustzijn meer, maar het hele biologische systeem functioneert normaal. Er zijn talloze voorbeelden hiervan. Zoals de hersendode vrouwen die kinderen hebben gebaard of de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander die in 2008 een hersenontsteking kreeg en hersendood werd verklaard. Hij schreef hierover een boek ‘Na dit Leven’, waarin hij vertelt over zijn reis en over een leven na dit leven.
Door meerdere bronnen te bestuderen begreep ik dat hersendood een theoretisch concept is en dat er allerlei ingrijpende vragen met orgaandonatie verbonden zijn. Er zijn argumenten voor en tegen. Het doneren van een orgaan is een menslievende daad en het is belangrijk dat de donor dit ook zo beleeft. Of zoals een boeddhist zegt:
'… zolang donatie de oprechte wens is van de stervende zelf, zal het bewustzijn dat het lichaam verlaat op geen enkele wijze schade ondervinden’. Zelf heb ik de keuze gemaakt, voordat ik het gewoon doe, mij eerst verder te verdiepen in de immateriële kant, zodat ik een bewuste keus kan maken.

Harte groet, Nicoline