Een uitdaging…

Zondag 11 december jl. was het Wereldlichtjesdag. Een dag waarop wereldwijd lichtjes worden aangestoken voor overleden kinderen en dierbaren. In steeds meer crematoria en uitvaartcentra worden op deze avond herdenkingsactiviteiten georganiseerd. Nicoline Letteboer van Uitvaartzorg Afscheidshuis de Vlindertuin, ziet hierin kansen voor de ontwikkeling van nieuwe plaatsen voor ritueel in onze samenleving.

Wie de websites van uitvaartondernemingen, crematoria en ritueelbegeleiders volgt, ziet in november en december een ‘piek’  in de activiteiten. Hoe moeten we dit duiden? Dienstverlening, klantenbinding, rituele zorg voor nabestaanden?

Wereldlichtjesdag                                                                                                                                                 Wereldlichtjesdag is in 1997 in de Verenigde Staten ontstaan onder de naam World Wide Candle Lighting en vindt jaarlijks plaats op de tweede zondag van december. Op deze dag steken mensen over de hele wereld ’s avonds tussen 19.00 – 20.00u lokale tijd een kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen en dierbaren. Zo ontstaat er een wereldwijde lichtjes-wave gedurende een etmaal.
Natuurlijk kun je thuis ook een kaarsje aansteken, maar steeds vaker wordt hiervoor een samenkomst georganiseerd door uitvaartcentra of crematoria. Deze spelen in op de behoefte aan een collectief ritueel, zoals voorheen de kerken hiervoor de centrale plaatsen waren. En terecht! De kerkelijkheid neemt dan wel af, maar daarmee verdwijnt niet de behoefte aan zowel individuele als collectieve rituelen. Nieuwe plaatsen voor ritueel zijn nodig.

Afscheidshuis de Vlindertuin, is wat betreft rituelen vooruitstrevend en vernieuwend. In 2012 opende dit uitvaartcentrum haar deuren in Julianadorp en in 2015 de deuren in Den Helder. Een uitvaartcentrum met een ‘warme uitstraling’, waarbij de "bijna net als thuis sfeer" overheerst. De nadruk ligt op warmte en gastvrijheid, op troost en schoonheid.  Een eigen huiselijke ruimte voor een persoonlijk afscheidsritueel. Om tegemoet te komen aan de behoefte van nabestaanden, biedt Afscheidshuis de Vlindertuin gelijktijdig steeds meer ruimte voor zowel individueel als collectief herdenken.

Uiteraard worden deze activiteiten ook ingegeven door economische motieven. Het klinkt wellicht bizar maar het faciliteren van zowel individuele als collectieve herdenkingen staat naast dienstverlening, zeker ook ten dienste van klantenbinding. Maar daarmee is echter niet alles gezegd. Op 11 december jl., bezochten ruim 60 mensen de samenkomst op Wereldlichtjesdag en zo blijkt, dat er een sterke behoefte is aan plaatsen waar mensen collectief kunnen rouwen en herdenken.

Afscheidshuis de Vlindertuin, juicht het toe dat uitvaartcentra en crematoria samenkomsten, lezingen, rouwcafés en herdenkingsrituelen organiseren. Zij vormen de nieuwe heilige plaatsen in onze cultuur.                                              Wat een uitdaging…