Het kan altijd goedkoper, maar hoe wil je afscheid nemen?

Het kan altijd goedkoper, maar hoe wil je afscheid nemen?
 

Onze zucht naar alsmaar goedkoper kent veel teleurgestelde mensen. Online kun je heel eenvoudig alle prijzen voor uitvaartzorg vergelijken. Je vindt een mooie crematie of begrafenis bij uitvaartondernemer X in uitvaartpakket Y, en googelt nog even verder of er een uitvaartondernemer is die nog goedkoper is. En natuurlijk vergelijk je de pakketten, niet omdat de prijs van het eerste pakket wat je gevonden had onredelijk is, maar je wilt prijsbewust zijn. En het kan zelfs nog goedkoper wanneer je zelf de uitvaart doet zonder uitvaartondernemer. Je vult in de webwinkel je mandje en krijgt last but not least gratis een handleiding. Ja, waarom zou je niet voor de goedkoopste optie gaan?
 
Nou, daar zijn wel wat redenen voor te bedenken. Het moet in het midden van de jaren negentig zijn geweest toen één van mijn docenten een driehoekje voor mij tekende. Op elke punt van het driehoekje stond een woord: ‘goed’, ‘goedkoop’ en ‘snel’. De driehoek werd als volgt uitgelegd: Goed en goedkoop is nooit snel. Goedkoop en snel is nooit goed. En snel en goed is nooit goedkoop. Later begreep ik dat het Project Management Driehoek heet of zelfs de Duivelsdriehoek wordt genoemd, Ik heb altijd geloofd in de logica van die driehoek. Vooral in de zekerheid dat – lees Wikipedia – ‘het bewegen in het voordeel van geld (dus een besparing) onvermijdelijk tot een beweging in het nadeel van kwaliteit (minder kwaliteit in het eindproduct) leidt’. Die theorie vertaalt zich ook in de Oudhollandse waarheid: goedkoop is duurkoop.
 
Gaat alles om geld? Wil je echt op het moment dat je verdriet hebt zelf alles regelen? Ga je dan niet voorbij aan de essentie van het leven? Gevoel en emoties zijn niet af te kopen. Als alles om geld draait wordt het een koude wereld,  want het leven draait niet alleen om geld. Het leven gaat om menselijke contacten. Het gaat over warmte en aandacht. Over ontzorgen. Want afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Daarom biedt de Vlindertuin de juiste sfeer die past bij het afscheid nemen en die je houvast kan bieden bij de verwerking van je verdriet. Eigenlijk bijna net als thuis.

Zo simpel is het….