Hier word ik blij van…

Hier word ik blij van…

Afgelopen maand kreeg ik, Nicoline van Aly Groen, een deskundige op het gebied van palliatieve zorg, een uitnodiging voor een interview. Ze wilde met mij in gesprek  gaan over mijn keuze om een nieuw ontwikkelde vorm van persoonlijke uitvaartzorg te gaan uitdragen. Blij verrast stemde ik toe, maar achteraf bleek het niet zo eenvoudig te zijn, want ik moest behoorlijk met de billen bloot.
 
In mijn werk als geestelijk verzorger in de gezondheidszorg leerde ik door de verhalen van  zorgvragers, stervenden en hun naasten, maar ook van zorgverleners wat ze nodig hebben. Tevens wat kan bijdragen tot een goede zorg, een goed leven, een goed sterven en een goede rouw. Deze gesprekken zijn voor mij de aanleiding geweest voor het ontwikkelen van de opleiding ‘dialogische zorg’ voor zorgverleners. De werkmethode is dat zorgverleners de dialoog aangaan op alle niveaus van ons mens-zijn en leren luisteren naar zichzelf. Om tot de ontdekking te komen dat er in ieders levensverhaal sporen zijn die gekenmerkt worden door vreugde en levenslust. Waarbij de eigen levensvreugde wordt terug gevonden, maar ook recht gedaan wordt aan de gevoelens die tegenovergesteld zijn aan de levensvreugde, zoals verdriet, boosheid en pijn.  
 
Blijdschap kun je niet maken, maar in ieder van ons bestaat een plek van vreugde. Iedereen weet uit ervaring hoe blijdschap aanvoelt en hoe goed je dat doet. Het is een wisselwerking; wat je naar de ander toe stroomt, stroomt ook weer naar jezelf terug.   In de gezondheidszorg, komt men binnen de kwaliteitszorg met name in het 3e domein mentaal welbevinden, door de ‘dialogische zorg’ tot een compleet geïntegreerd zorgaanbod. Dat geldt ook voor de uitvaartzorg van de Vlindertuin. Juist door de ‘dialogische zorg’, is onze uitvaartzorg anders dan de traditionele uitvaartzorg, omdat onze uitvaartzorg altijd gebaseerd is op de veranderende samenleving. Wij geloven dat het anders kan. Om dit uit te dragen geven we lezingen, workshops en zijn we een stagebedrijf, waarbij we als praktijkopleider beroepskennis door geven aan de aankomende uitvaartverzorgenden, die straks het fundament van de uitvaartzorg vormen. Hier word ik blij van…