“Ik vond dit een onvergetelijke uitvaart, maar helaas ben ik verzekerd bij een andere verzekering”

“Ik vond dit een onvergetelijke uitvaart, maar helaas ben ik verzekerd bij een andere verzekering…”

Vorige week sprak ik een vriendin en zij vertelde mij, dat de vader van haar buurvrouw plotseling was overleden.       De buurvrouw had haar graag als uitvaartverzorgende gehad, maar een grote verzekeringsmaatschappij had de uitvaart verzorgd. Want ja, er stond met koeienletters op de polis:“Bel ons direct na overlijden. Wij zijn dag en nacht bereikbaar". De tekst op het polisblad is heel duidelijk en je wilt graag direct geholpen worden, want hoe gaat het nu verder? Dus gehoorzaam bel je het 0800-nummer en meld je het overlijden van je dierbare. Misleidend, want achter de schermen wordt direct van alles in werking gezet zonder dat jij tijd hebt om een bewuste en heldere keuze te maken. Onwetend beland je in het net van de verzekeringsmaatschappij. Die maatschappij is namelijk niet alleen verzekeraar, maar ook uitvaartondernemer. Of beter gezegd: ondernemer in de uitvaartbranche. Want zij zijn ook nog eens de eigenaar van de uitvaartlocaties, rouwcentra, crematoria, begraafplaatsen en verzorgingsteams.

Menig keer hoor ik de uitspraak: “Ik vond dit een onvergetelijke uitvaart, maar helaas ben ik verzekerd bij een andere partij”. Natuurlijk ontvang ik graag positieve feedback. Maar deze opmerking vraagt wel om enige tekst en uitleg.   
Want, ook al is er sprake van een uitvaartverzekering met een polisblad waarop staat dat je direct moet bellen: je bent altijd vrij om een uitvaartonderneming naar keuze te kiezen en deze als eerste te bellen. Deze uitvaartondernemer neemt dan contact op met de verzekering en regelt de zaken verder af. Er zijn twee soorten verzekeringen. Welke jij hebt lees je op jouw polisblad. Als 1e is er de Kapitaalverzekering en dat is een verzekering die een geldsom uitkeert aan de nabestaanden bij overlijden. Dit bedrag is geheel vrij besteedbaar voor de uitvaart. Je kiest zelf de uitvaartonderneming, de producten, diensten en locaties die bij jou passen. Als 2e is er de Naturaverzekering, ook wel een ‘dienstenpakket’ genoemd waarbij de uitvaart volgens een ‘standaardpakket‘ geregeld wordt door de verzekeraar. Dit pakket vertegenwoordigt de verzekerde waarde en keert daarmee diensten en producten uit. De verzekeraar heeft veel van deze producten al vooraf bepaald. Wil je iets anders dan betaal je daar fors voor. En dat terwijl je dacht dat alles goed geregeld was. Wat het allerbelangrijkste is, is dat je je realiseert dat je ongeacht welke uitvaartverzekering je hebt, zelf bepaalt welke koers er wordt gevaren. Mocht je een naturaverzekering hebben en je laat de uitvaart regelen door een onafhankelijke uitvaartonderneming naar keuze, dan zet de verzekeraar de polis om in een geldbedrag. Dit bedrag is dan vrij te besteden aan de uitvaart en hiermee bepaal jij je eigen keuze Of dat bedrag voldoende is voor de uitvaart is afhankelijk van jouw wensen. We rekenen het graag voor je voor. Kosteloos, eerlijk en transparant.

Harte groet, Nicoline