Juist het onmogelijke is de moeite waard…

Juist het onmogelijke is de moeite waard…  

Stormt het in je hoofd? Word je geleefd door de pijn van het gemis van je geliefde?                                       
In het verhaal ‘Het glimhart’ van Jeanette Winterson hoort de treurende Marty de stem van zijn overleden geliefde David. ‘Marty, we communiceren via onze gedachten’, zegt David. ‘Dat kan helemaal niet’, antwoordt Marty ongelovig. David zegt: ‘Alleen het onmogelijke is de moeite waard’. Hij vertelt zijn verdrietige vriend dat hij niet verloren is geraakt door te sterven; niet verspild; alleen overgegaan is in een ander soort energie.
‘Ik zal er altijd zijn’, zegt David, ‘maar ik wil dat je weer begint te leven. Het leven is mooi en te kort.
Verpest het nou niet’. ‘Maar, ik kan je niet vergeten’ zegt Marty.‘En dat wil ik ook niet’. 
‘je zult me helemaal niet vergeten’, antwoordt de dode vriend. ‘Je houdt onze liefde in ere en al wat we samen mochten beleven‘. ‘Maar weet de liefde is geen gevangenis. Je kunt je voor mij niet in je liefde opsluiten.            Neem onze liefde met je mee, die is altijd bij je’.

Wat doet Marty zichzelf te kort, door te zeggen ‘dat kan helemaal niet’ op het moment waarop hij zich er niets bij kan voorstellen. Natuurlijk is het lastig om na te denken over wat je je niet voor kunt stellen. Wat er gebeurt op een ander gebied, zoals de ontelbare hoeveelheid sterrenstelsels die je op een heldere avond kunt zien of wat er gebeurt nadat iemand sterft: het zijn allemaal levensgebieden die ons verbeeldingsvermogen vaak ontstijgen. Maar dat zou volgens ingenieur en esotericus Maarten Zweers geen reden moeten zijn om er niet over na te denken. Volgens hem kun je gebieden betreden die je voorstelling te boven gaan. Dat er bijvoorbeeld een plan, een bouwtekening zit achter het bouwen van een huis of het maken van een stoel vinden we heel logisch. Maar als we die logica doordenken, dat er ook een plan zit achter elke vorm, zoals de steen in je tuin, achter de maan of achter jou, dan kunnen we ons er maar weinig bij voorstellen. Toch is dat volgens hem geen reden om te zeggen dat het niet bestaat. Want dat zou pas onlogisch zijn. Juist het onmogelijke is de moeite waard…