Vlinders

Vlinders                                                              

Waarschijnlijk is er geen ander dier dat zo symbolisch is als de vlinder.               
Ze symboliseert het proces van transformatie, maar ook de kortstondigheid van het leven, dit vanwege haar teerheid en korte levensduur.
 
Als ik een vlinder zie word ik altijd blij en vrolijk De vlinder herinnert ons eraan dat we in het leven de dingen niet zo serieus moeten nemen. Ze wekt een gevoel van lichtheid en vreugde in ons op en laat ons bewegen en houdt ons voor dat het leven een dans is. Want als je beweegt, dan dans je eigenlijk! In de Indiaanse overlevering, is de vlinder een symbool van verandering, vreugde en kleur en vinden we verhalen over hoe er vlinders verschijnen wanneer ze door de kinderen van de Nez-Percé stam worden geroepen. De Azteken zagen in vlinders de zielen van overledenen en voor Christenen symboliseert de vlinder, dat bij het sterven van de mens, de ziel haar stoffelijk omhulsel loslaat, zoals een vlinder haar pop. Zo symboliseert de vlinder de drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding. Maar  de mooiste betekenis van de vlinder is, is dat ze boodschapper is van boven ( hiernamaals). 
 
Maar bestaat er een hiernamaals? Dat is voor iedereen de grote vraag. Dat weten alleen de mensen die al overleden zijn. Om er hier op aarde antwoord op te krijgen, wordt er wel eens gevraagd aan een dierbare die op sterven ligt, of hij/zij een teken wilt geven als er echt leven is na de dood.  Een dochter had dit gevraagd aan haar moeder en kreeg antwoord. Toeval?
De dochter had gevraagd aan de moeder om haar een vlinder te sturen wanneer ze aan de andere kant was aangekomen. De moeder lag opgebaard in één van de appartementen van de Vlindertuin en toen de dochter bij haar moeder kwam en de tuindeuren open deed, daalde er een vlinder neer op de uitvaartkist van haar moeder. Misschien denkt u wel,  ja dat zal wel, maar niets was minder waar. Want de dochter was niet de enige die op die dag een bezoek van een vlinder had gehad.
 
Een dierbare vriend van me bleek asbestkanker te hebben. Even voor zijn dood nam ik afscheid van hem, samen met zijn vrouw. We hadden geen woorden meer. Ik vroeg hem: “Wanneer je in de andere werkelijkheid bent aangekomen, wil je het dan laten weten door het sturen van een witte vlinder?" We lachten, huilden en knuffelden met elkaar, dankbaar voor wat we met elkaar mochten delen. Enkele dagen daarna is hij overleden. Na zijn overlijden zat ik in mijn veranda om de uitvaartplechtigheid voor te bereiden met een foto van hem voor me. In ene kwam er een witte vlinder en landde op mijn computer. Het conflict was er: weten of geloven? Het was een bizar en wonderlijk moment.” Toeval? Ik geloof er niets van, maar een cadeautje is dit teken zeker!