“Wat een troostvolle uitvaart!’

“Wat een troostvolle uitvaart!                                                                                                                  Echt onvergetelijk, maar helaas ben ik verzekerd bij een andere verzekering…”
 

Vorige week sprak ik één van mijn collega’s en zij vertelde dat haar buurman plotseling was overleden.
De buurvrouw had haar graag als uitvaartverzorger gehad, maar een grote verzekeringsmaatschappij had de uitvaart verzorgd. Want op de polis stond met koeienletters: “Bel ons direct na overlijden, wij zijn dag en nacht bereikbaar”. Je wilt graag direct geholpen worden en belt gehoorzaam met het 0800-nummer en meldt het overlijden van je dierbare. Misleidend, want achter de schermen wordt er direct van alles in werking gezet en onwetend beland je in het net van de verzekerings-maatschappij. Omdat die namelijk niet alleen verzekeraar is, maar ook ondernemer in de uitvaartbranche. Ze zijn namelijk de eigenaar van verzorgingsteams, uitvaartlocaties, rouwcentra, crematoria en begraafplaatsen.

Menig keer horen wij de uitspraak: “Wat een troostvolle uitvaart! Echt onvergetelijk, maar helaas ben ik verzekerd bij een andere verzekering”. Natuurlijk ontvangen we graag positieve feedback, maar deze opmerking vraagt wel om enige tekst en uitleg. Want al is er sprake van een uitvaartverzekering met een polisblad waarop staat dat je direct moet bellen, je bent altijd vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen en deze als eerste te bellen.           De uitvaartondernemer zal contact op nemen met de uitvaartverzekering en de zaken verder afhandelen.             Zo zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen. Welke je hebt staat op het polisblad.                                                 

Is het een Kapitaal verzekering, dan keert de verzekering een geldbedrag uit. Dit bedrag is geheel vrij besteedbaar aan de uitvaart naar keuze. Als het een Naturaverzekering is, dan is het een ‘dienstenpakket’ waarbij de uitvaart volgens een ‘standaardpakket‘ geregeld wordt door de verzekeraar. Wil je iets anders, dan betaal je daar fors voor, terwijl je dacht dat alles goed geregeld was. Mocht je de uitvaart willen laten regelen door een uitvaartondernemer naar keuze, dan zet de verzekeraar de polis om in een geldbedrag. Dit bedrag is dan vrij te besteden aan de uitvaart naar eigen keuze. Of dat bedrag voldoende is voor de uitvaart is afhankelijk van jouw wensen. We rekenen het graag voor je voor. Kosteloos, eerlijk en transparant.