Worden de meerkosten van doneren vergoedt?

 

Worden de meerkosten van doneren vergoedt?

 
Op 1 juli 2020 komt er een nieuwe donorwet. De overheid vraagt u om in het Donorregister aan te geven of u na uw overlijden uw weefsels en organen  wilt afgeven voor transplantatie.
Als u zelf na 1 juli niets heeft ingevuld dan komt er bij uw naam in het Donorregister 'Geen bezwaar tegen weefsel- en orgaandonatie' Mocht uw familie donatie weigeren dan wordt u geen donor. Het is dus belangrijk dat uw familie weet wat uw keuze is en dat u dit in het donorregister invult.
Wij zijn ons bewust dat het moment van overlijden van een dierbare geen goed moment is om te praten over kosten.
Toch hechten wij eraan u langs deze weg te informeren over de meerkosten bij weefsel- en orgaandonatie.

Bij weefseldonatie worden de weefsels na overlijden weggenomen en het maakt niet uit of de overledene thuis overlijdt of in het ziekenhuis. Bij toestemming wordt de overledene door de arts als donor aangemeld bij de ‘Nederlandse Transplantatie Stichting’.

Bij orgaandonatie moeten de organen levend zijn om getransplanteerd te worden en dit betekent dat de donor overlijdt in het ziekenhuis. Zowel weefsel- als orgaandonatie gebeurt in het ziekenhuis en daar worden meerkosten voor in rekening gebracht: zoals het vervoer van de overleden donor naar en van het ziekenhuis; een langer verblijf in het mortuarium als gevolg van de donatie; en een vergoeding voor het beschikbaar stellen van faciliteiten. De factuur van deze kosten gaat naar de uitvaartonderneming en deze kan de factuur declareren bij het NTS. Dit betekent dat nabestaanden van een donor zelf nooit een rekening mogen ontvangen voor de meerkosten als gevolg van doneren.