Uitvaartzorg en Corona hoe gaat dat?

Ook voor uitvaartzorg Afscheidshuis ‘de Vlindertuin’ hebben de opgelegde restricties grote invloed op de organisatie en uitvoering van de uitvaarten: vanaf het kennismakingsgesprek met de uitvaartverzorgende, de verzorging van de overledene tot aan het moment van de laatste groet aan de dierbare. De maatregelen vragen om veranderingen en flexibiliteit op verschillende vlakken. Maar hoe?
Uiteraard nemen we als uitvaartverzorgers onze taak naar de nabestaanden heel serieus om alle kans op besmetting te voorkomen. Om dit mogelijk te maken worden er achter de schermen meer medewerkers ingezet. We streven ernaar om zoveel mogelijk persoonlijk contact te onderhouden waarbij we rekening houden met de richtlijnen van het RIVM.
We zijn open en duidelijk en laten de nabestaanden zien hoe we met de hygiëne omgaan. Wat wel mag en niet.
Zoals we weten is kennis macht, maar kennis delen is kracht en daar gaan wij voor!

Wat grote impact heeft voor de nabestaanden is dat het RIVM bepaald heeft dat het aantal personen bij uitvaartplechtigheden en condoleances voorlopig niet groter mag zijn dan 30 en dat er door de 1,5 meter-regel geen horeca mogelijk is. Om dit op te vangen zorgen we ervoor dat er koffie/thee en fris aanwezig is zodat de nabestaanden zichzelf kunnen inschenken.

We zijn blij dat de nabestaanden toch ervaren dat er goed afscheid kan worden genomen in een klein gezelschap en dat er veel mogelijk is om te delen. Zoals het samen afscheid nemen met live streaming of het laten maken van een uitvaartvideo of foto’s. Ook kunnen de nabestaanden alsnog een mooi samenzijn organiseren als alle perikelen rondom het coronavirus verdwenen zijn. In sommige culturen is dit al een gewoonte. De periode na het verlies kan zwaar zijn.
Dan is het fijn om troost te kunnen halen uit het gezelschap van mensen die net als de nabestaanden de dierbare missen.