Cremeren

Crematie in Schagen, Heerhugowaard of een locatie naar keuze.

Wettelijk is bepaald, dat de overledene pas na 36 uur gecremeerd mag worden en niet later dan de 6e werkdag na de dag na overlijden. Als men de crematie binnen de 36 uur wilt laten plaats vinden, dan heeft men toestemming nodig van Justitie.
Dit geldt ook als de crematie later dan de 6e werkdag na de dag van overlijden plaats vindt.

Er zijn vier mogelijkheden in het crematorium:

  • U kunt uw dierbare door het team van de Vlindertuin  laten brengen naar het crematorium.
  • U gaat met het team van de Vlindertuin mee en neemt afscheid van de overledene voordat het team de overledene naar de crematieoven brengt.
  • U gaat mee met het team van de Vlindertuin en begeleidt de overledene tot bij het invoeren van het lichaam in de crematieoven.
  • U kiest ervoor om ook de afscheidsplechtigheid in de aula van het crematorium te laten plaatsvinden. Dit betekent dat u voorafgaande aan de plechtigheid wordt ontvangen in de familiekamer. De duur van de plechtigheid is gemiddeld tussen de 45 en 60 minuten, afhankelijk of er veel sprekers zijn en/of er veel muziek gespeeld wordt. Het crematorium heeft een professionele geluidsinstallatie en een muziekcollectie waar u gebruik van kunt maken, maar u kunt ook uw eigen muziek inbrengen. Tevens kunt u een power point afspelen en is er een piano aanwezig. Na de plechtigheid is er gelegenheid om met de belangstellenden nog samen te zijn in de koffiekamer, waar koffie of andere consumpties naar keuze kunnen worden geserveerd. Van de afscheidsplechtigheid kan een cd of dvd worden gemaakt. 

 

De crematieoven

Als alle wettelijke controles hebben plaatsgevonden, wordt de overledene ingevoerd in de oven. Hierbij wordt een vuurvast steentje met identificatienummer toegevoegd. De overledene wordt alleen gecremeerd, daar het wettelijk is verboden, dat de as van meerdere overledenen wordt vermengd. De verbranding duurt ongeveer 1 tot 2 uur.  De grove as, eventueel metalen overblijfselen en het steentje worden uitgeschoven en de as wordt vervolgens in een cremulator fijngemalen. De oven wordt na iedere crematie schoon gemaakt.
 

As bestemming

De as wordt in een urn gedaan waarna de bewaarplicht van dertig dagen in werking treedt. Na deze dertig dagen kan de as zijn uiteindelijke bestemming krijgen. De opdrachtgever is degene die de bestemming aan de as geeft.