Laatste zorg en thanatopraxie

Laatste zorg

De laatste zorg, het wassen en aankleden van de overledene, kan verzorgd worden thuis of in afscheidshuis “de Vlindertuin”.

U mag hierbij altijd helpen. Alle materialen die nodig zijn voor de laatste zorg, daar zorgen wij voor, maar het is belangrijk, dat u de kleding, eventuele sieraden, bril, gebit en make-up waar de overledene in opgebaard mag worden, klaar hebt staan. Indien nodig, zullen er medische handelingen, zoals het sluiten van de mond of het verwijderen van een pacemaker, insulinepomp of andere implantaten worden verricht.

Thanatopraxie


Na het overlijden treed er in veel gevallen een verkleuring van het lichaam op, thanatopraxie kan de effecten van deze verkleuring tegengaan waardoor het lichaam er beter uitziet. Thanatopraxie is balsemen met een verdunde vorm van formaline waarbij er minder formaldehyde, slechts 0,5% wordt gebruikt. Tevens worden er wel kleurstoffen, zouten en mineralen aan de vloeistof toegevoegd, die de conserveringstijd van een lichaam verlengen tot om en nabij 10 dagen. 

De thanatopraxie wordt verzorgd door een deskundige, een tanopracteur. Hij heeft hiervoor een specifieke opleiding gevolgd.

U kunt voor meer informatie over thanatopraxie onder andere terecht op de volgende websites:
– Nederlands Instituut voor Thanatopraxie: www.thanatopraxie.nl/
Uitvaart.nl